De ansatte betaler prisen for konkurranseutsetting

Publisert av: reber.roald.iversen Publisert: 11. september 2015
Oppdatert: 11. september 2015
Lesetid: ca. 2 min

Tenk deg en debatt, for eksempel på Sandnes, for eksempel på Folkets Hus, om privatisering og konkurranseutsetting. Hvor diskusjonen går mellom partiene. Der sier partier som tidligere har gått inn for konkurranseutsetting at de ansatte ikke skal tape på dette. De skal sikre like lønns- og pensjonsvilkår. Selv om alle vet at det ikke kan styres. Det er kun i første runde med anbud at kommunens krav til like lønns- og pensjonsvilkår kan styres. Om fire år, nå ny runde med anbud skal gjennomføres, så er det andre som bestemmer premissene. Og det kan være andre som vinner anbudet. Det betyr ny arbeidsgiver igjen.

Vi vet at ansatte som må skifte arbeidsgiver risikerer å tape opp mot 800 000 i pensjon. Det er de ansatte som betaler prisen for konkurranseutsettingen. Som også er første skritt på veien til privatisering. SV har fremmet lovforslag om å forby pensjonsdumping. Det er til behandling i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Vi mener privatisering og konkurransutsetteing ødelegge tryggheten for pensjonisttilværelsen, og er en hån mot folk som har stått på gjennom et helt liv.

Så sier noen at de ønsker å ha noe å måle driften opp mot. Om kommunen er billigere eller dyrere enn andre kommuner. Kan de ikke bare se til DeFacto sin rapport som ble lagt fram nylig? Som viser at kommunene som har vært med i undersøkelsen sparte mellom 15 og 17 millioner på å drive omsorg i kommunal regi. Vi leser i Fri Fagbevegelse at hjelpepleiere som jobber i sykehjem overtatt av kommersielle omsorgsselskaper taper. De har lavere grunnlønn, svakere lønnsutvikling og lavere tillegg for kvelder, netter og høytider enn de som er ansatt i det offentlige. Opp mot 60 000 kroner i året i forskjell. Det er ikke sikkert kommunen har jobb til dem et annet sted, hvis de ikke ønsker å følge med når sykehjemmet overtas av noen private. Da må de ta til takke med lavere lønn, selv om de kan jobben sin og har over 40 års ansiennitet.

Noen parti sier de ikke vil privatisere, bare konkurranseutsette. For da kan kommunen også gi pris på oppdraget. Pris på hva? Andre arbeidsvilkår for de ansatte sannsynligvis. For det er ikke så mye mer å justere prisen på. Jo, pensjonen, selvfølgelig. Eller færre ansatte? Det er jo billigere. SV vil garantert ikke konkurranseutsette eller privatisere offentlig sektor. Vi mener de ansatte i  gjør en fantastisk jobb, og viser vilje til nytenking og omstilling hver dag i jobben. De fortjener hver ei krone de tjener. Og de fortjener å få gjøre jobben slik de mener den skal gjøres. De vet det best, som hver dag møter pasienter og pårørende, og vet hva de trenger.

Jeg oppfordrer alle ansatte i kommunene til å bruke stemmeretten sin. Og jeg oppfordrer dere til å tenke på hvem dere vil ha som arbeidsgiver de neste fire årene når dere plukker fram stemmeseddelen.

Leserinnlegg i Sandnesposten 10. september 2015

Heidi Bjerga, 1. kandidat for Sandnes SV og Rogaland SV