Ja til leksefri heldagsskole!

Publisert av: reber.roald.iversen Publisert: 01. september 2015
Oppdatert: 01. september 2015
Lesetid: ca. 3 min

Som trebarnsmamma og mamma til en av høstens førsteklassinger er jeg over gjennomsnittet opptatt av skolepolitikk. Jeg ser med gru på at det i en førsteklasse med 26 elever kun skal være en lærer til stede i klasserommet. God skole er viktig, og det er viktig å legge grunnlaget for en god skolehverdag allerede i første klasse. Jeg tror at svaret på en god skole kan være økt lærertetthet og leksefri heldagsskole. SV har lansert heldagsskolen som en av sine hovedsaker i valgkampenog det er både jeg og mine barn glade for.

Det viktigste med heldagsskolen er å gi ungene våre en bedre skole.  

En skole der leksene gjøres på skolen slik at fritid kan være nettopp det, fri tid. En skole der alle får gratis sunn skolemat og en time fysisk aktivitet hver dag. En skole som ser hele barnet,der en styrket skolehelsetjeneste som sørger for at også ungene har en helsefaglig person å forholde seg til direkte ved behov. Og ikke minst en skole med flere lærere, der lærene og skolene selv kan avgjøre hvordan de ekstra lærerressursene skal benyttes sett i lys av skolens behov.

Heldagsskole handler ikke om å gjøre skoledagen lengre, men bedre. For barn med halvdagsplass i SFO, betyr SV sitt forslag omtrent like mye tid på skolen som i dag. Forskjellen er at når skoledagen er over, er leksene unnagjort. Ingen barn ville vært utestengt. Det er gratis, med høy faglig kvalitet. Heldagsskolen er bra for både læring og utjevning.

Enkelte kritikere av heldagsskolen mener at forslaget tar fra foreldrene tid til oppfølging av skolearbeidet, og det å følge med på hvordan barnet ligger an i de ulike fagene. Men det er jo ingen som vil nekte foreldrene å følge med på skolearbeidet. Dette vil jo bare være en verdifull bonus.

Hvorfor vil SV ha heldagsskolen?

Det er fire grunner til at SV ønsker heldagsskolen:

  1. Fordi dagens skole ikke er godt nok tilpasset den moderne virkeligheten, der både mor og far er i jobb – og de fleste barn går på SFO. Dagen på skolen kan rett og slett organiseres smartere enn i dag.
  2. Fordi skolen ikke klarer å utjevne sosiale forskjeller. Vi må klare å gi bedre hjelp til de barna som henger etter.
  3. Fordi alle barn har utbytte av en skoledag som bygger på et bredere læringssyn.
  4. Fordi skolen er den eneste møteplassen for alle barn og unge, og kan gjøre en utrolig viktig innsats for at flere barn skal få sunnere og friskere liv.

Hvordan skal heldagsskolereformen gjennomføres?

Hovedpunktene for en heldagsskole kan være som følger: En ekstra time til å gjøre leksene på skolen, en ekstra time til mer fysisk aktivitet, kultur og praktisk læring, et gratis skolemåltid hver dag og flere lærere. Det er i første omgang snakk om å utvide skoledagen på 1-4 trinn, der barna allerede har lange dager på SFO.

Heldagsskolen koster, men det vil være SV sin politiske hovedprioritering. En slik satsing på læring og folkehelse vil også ha positive samfunnsøkonomiske virkninger. Det er en investering som i framtida vil gi økonomisk gevinst på et helt annet nivå enn ved å bruke 12 milliarder på skattekutt, slik regjeringen har gjort.

Heldagsskolen må bygges ut i takt med tilgangen på kvalifiserte lærere. Å innføre en ressursnorm for grunnskolen vil kreve 2789 nye lærere. Å utvide skoledagen vil kreve enda flere, litt avhengig av hvilken modell man velger. I dag finnes det 37.000 lærerutdannede folk som arbeider utenfor skolen. Mange sluttet fordi de opplevde åikke ha tilstrekkelig med tid i læreryrket. SV tror at økt lærertetthet kan bidra til at flere velger læreryrket igjen.

Nå har flere partier lansert at de også ønsker heldagsskolen. SV synes det er fantastisk at de kommer etter. Det er imidlertid kun SV som har lansert en helhetlig pakke der lærertetthet, skolemat, fysisk aktivitet og leksefri alle er kjerneelementer.

Synes du at heldagsskolen høres ut som løsningen på en bedre skole? Ta kampen for barna,invester i framtidaog stem SV 14.september! Godt valg!

Eva-Tone Breivik, Sandnes SV

Leserinnlegg i Rogalands Avis august 2015